Maisto gaminimo patarimai, kuriuos privalu žinoti kiekvienam

Tikriausiai sutiktumėte, kad maisto gamyba yra savotiška meno rūšis – tobulėjimui šiuo atveju ribų nėra, o bet kokie nauji patarimai ar idėjos gali įkvėpti naujiems eksperimentams. Net ir tuomet, jei tam tikras gudrybes jau žinote, visuomet pravartu jas pasikartoti – šie patarimai pravers kiekvienam, bent kartais atliekančiam namų virtuvės šefo vaidmenį.
Prieš pradedant gaminti, visuomet perskaitykite pilną patiekalo receptą. Esate įsitikinę, kad receptą mokate mintinai? Verčiau nerizikuokite ir dar kartą jį perskaitykite – labai tikėtina, kad jame atrasite primirštų ingredientų ar tokių faktų kaip „palaikyti per naktį“. O jei ne, galėsite iš anksto pasiruošti visus įrankius ir indus, leisiančius greičiau ir patogiau organizuoti tolimesnį darbą.
Nepraleiskite punkto, rekomenduojančio tešlą kelioms valandoms palikti šaldytuve. Jeigu manote, kad ši recepto dalis neturi jokios aiškios paskirties ir neretai ją praleidžiate, vadinasi, dar neišnaudojote viso savo kulinarinio potencialo. Tešlos atšaldymas sustiprina jos skonį ir sukuria tobulą, mūsų visų mėgstamą tekstūrą – galime lažintis, jog praleidę šį žingsnį, komplimentų iš aplinkinių sulauksite kur kas mažiau.
Gaminimo procese patiekalą būtina ragauti. Būtų labai apmaudu, jeigu kelių valandų darbo rezultatas vis dėl to būtų nevalgomas – tokia situacija kartais pasitaiko net ir labai įgudusiems virtuvės profesionalams. Tačiau tik ne tiems, kurie gaminimo eigoje stengiasi maistą ragauti: kuo anksčiau pastebėsite savo klaidas, tuo lengviau jas galėsite ištaisyti. Nepamirškite to padaryti!
Kruopščiai pasirinkite gaminimui skirtus indus. Visi žinome, kad indukcinė kaitlentė reikalauja specifinių indų, tačiau į naudojamus gaminius reikia atsižvelgti ne tik šiuo atveju. Jei recepte parašyta, kad troškinį reikia kepti stikliniame inde, jį pakeitę metaliniu, galite gauti visiškai kitokį rezultatą – kiekviena medžiaga savaip reaguoja į šilumą, tad jeigu nežinote tikslių alternatyvų, verčiau neeksperimentuokite ir sąžiningai laikykitės instrukcijų.
Rūpinkitės savo peiliais. Nors gali pasirodyti, kad tai TIK peiliai, būtent šie įrankiai ženkliai prisideda prie patogesnio ir sklandesnio gaminimo proceso. Tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl profesionalai investuoja į kokybiškus peilius ir nuolat rūpinasi, kad jie būtų prižiūrėti ir pagaląsti – jei paseksite jų pavyzdžiu, ir patys netruksite suprasti, kokia iš to nauda.
Naudokite keptą kiaušinį kaip įvairių patiekalų pagardinimo priemonę. Norite be didelių pastangų aplinkinius nustebinti naujais skoniais? Ant viršaus uždėkite keptą kiaušinį! Galite būti tikri – toks triukas puikiai tiks picai, keptiems ryžiams, avokado skrebučiams ar gardžiam mėsainiui. Procesas neužtruks, tačiau rezultatai maloniai nustebins!
Pasirūpinkite kokybiška buitine technika. Tik Jūsų įgūdžių, pasiryžimo ir funkcionalių įrenginių derinys užtikrins nepriekaištingą patiekalų skonį, todėl nusprendę atsinaujinti, virtuvės prietaisams skirkite daugiau dėmesio. Pavyzdžiui, ieškodami naujos orkaitės Vilniuje ar kituose miestuose rinkitės gaminimo garuose ar konvekcijos funkcijas turinčius modelius, o jeigu renkatės smulkesnius prietaisus, pirkite tuos, kurie gali pasiūlyti daugiau galimybių. Gal ne iš karto visas jas pritaikysite, tačiau ateityje galėsite išbandyti kur kas daugiau eksperimentų. Buitinę techniką geromis kainomis siūlo el. parduotuvės.
Pritaikę šiuos patarimus gamybos procesuose, pasieksite dar geresnių rezultatų. Tačiau nepamirškite, kad virtuvėje aiškių taisyklių nėra, tad kiekvieną šią gudrybę galite interpretuoti savaip!