Raudonieji ryžiai – šventė skrandžiui, balzamas sveikatai
Raudonieji ryžiai nėra tiesiog paprastas maisto produktas. Tai liudija legenda, pasak kurios, šiuos ryžius teisę valgyti turėjo tik Senovės Kinijos imperatorius ir jo šeimos nariai bei kariai, dalyvavę kovoje už šalies susivienijimą – šiems reikėjo stiprybės bei greičio. Šiandien ši ryžių rūšis prieinama mums: valgydami ne tik malšiname alkį, bet ir puoselėjame sveikatą.
Kodėl raudonieji nugali baltuosius?
Ryžiai – įprasta mūsų raciono dalis. Vieni šiuos renkasi kaip garnyrą dėl priimtinesnio skonio, kiti – dėl greitesnio paruošimo, tuo tarpu sąmoningiausi – dėl naudos sveikatai. Nors esama įvairių nuomonių, tačiau saikingas ryžių kiekis neabejotinai yra sveikesnis pasirinkimas nei makaronų ar bulvių porcija. Visgi baltieji ryžiai, siekiant vartotojui pateikti vizualiai patrauklesnį, skanesnį bei greičiau pagaminamą produktą, yra perdirbami ir praranda didžiąją dalį savo naudingųjų savybių.
Raudonieji ryžiai, analizuojant šių maistinę sudėtį, šiuo atžvilgiu kur kas pranašesni. Likęs gemalas bei ląsteliena – gėris, kurį mums tiekia pati gamta. Raudonieji ryžiai turtingi vitamino E bei B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų, ypač geležies bei kalcio. Negana to, porcija šios rūšies ryžių turi mažiau kalorijų (tik 220 kcal) nei baltieji (apie 330 kcal 100 gramų produkto).
Raudonųjų ryžių nauda organizmui
Maisto papildų platintojai siūlo įsigyti įvairių preparatų, savo sudėtyje turinčių raudonųjų ryžių ekstrakto – akivaizdu, jog tai – ne tik maistas, bet ir vaistas. Idealu, jei vartosite ne tik minėtus papildus, bet ir įtrauksite raudonuosius ryžius į savo racioną. Toliau pateikti faktai neleis suabejoti šio patarimo nauda.
- Stiprus antioksidantas. Raudonieji ryžiai veikia kaip antioksidantas, sumažinantis aterosklerozės atsiradimo pavojų.
- Ląstelienos šaltinis. Ląsteliena, veikdama kaip organizmo šluota, pašalina įvairias keksmingas medžiagas, kartu ir cholesterolį.
- Cukraus kiekio kraujyje kontrolė. Nešlifuoti (tame tarpe ir raudonieji) ryžiai dėl ląstelienos gausos pasižymi mažesniu glikeminiu indeksu, dėl to rekomenduojami žmonėms, kontroliuojantiems cukraus kiekį kraujyje.
- Dailesnės figūros galimybė. Mažas kaloringumas, skaidulų bei sudėtinių angliavandenių gausa ir menkas riebalų kiekis lemia, jog raudonieji ryžiai gali būti vartojamas kaip puikus dietinis produktas bandant atsikratyti papildomų kilogramų.
Raudonųjų ryžių „prisijaukinimas“ virtuvėje
Jei baltųjų ryžių skonį kiekvienas atpažintume užrištomis akimis, tai raudonieji daugumos skonių receptoriams yra egzotika – šie primena riešutus. Verdant raudonuosius ryžius, reikės apsišarvuoti kantrybe – procesas trunka apie 35-40 min., tačiau rezultatas to vertas – ryžiai visada gaunasi birūs, neperverda. Neišsigąskite, jei vanduo, kuriame virė ryžiai, nusidažė rausvai – patiekalas šios spalvos neperims. Raudonieji ryžiai gali būti vartojami tiek kaip garnyras, tiek kaip įvairių patiekalų (apkepai, sriubos, salotos, troškiniai ir kita) sudėtinė dalis.
Neįprastas produktas, tad ir iš jo gaminami patiekalai turi būti nekasdieniški – išbandykite raudonųjų ryžių ir burokėlių burgerius. Jums reikės:
2/3 stiklinės raudonųjų ryžių
2 kiaušinių
stiklinės sutarkuotų šviežių burokėlių;
150 g fetos sūrio
2-3 v.š. avižinių dribsnių
po pusę stiklinės smulkintų svogūnų laiškų ir krapų
1 a.š. čili padažo
druskos, juodųjų pipirų
aliejaus
Išvirkite ryžius. Išplakite kiaušinius. Sumaišykite visus produktus, pagal skonį įdėkite druskos bei pipirų. Rankomis suformuokite burgerius (jei šie nesiklijuoja, įdėkite daugiau avižinių dribsnių). Kepimo formą išklokite poperiumi, šį ištepkite aliejumi. Sudėkite aliejumi pateptus burgerius ir kiekvieną pusę kepkite 10-14 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (šį procesą galima atlikti ir keptuvėje). Burgerius galima valgyti kaip užkandį arba garnyrą su vištienos patiekalais.