Itin vertingos sorų kruopos – nepelnytai „nurašytos“
Tikriausiai nereikia kartoti, jog košę valgyti reikia. Ir ne tik tuo gyvenimo periodu, kuomet kitokio maisto valgymas sukelia problemų (kūdikystėje ar gilioje senatvėje): kruopose gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų, teigiamai įtakojančių mūsų savijautą. Atsibodo ryžiai bei grikiai? Eilėjė laukia sorų kruopos, kurios savo poveikiu ne tik nenusileidžia anksčiau minėtoms, bet netgi jas lenkia!
Kas slypi sorose ir kuo pastarosios mums naudingos?
Sorų kruopos kildinamos iš Senovės Kinijos, kurioje jos buvo pačios populiariausios iki tol, kol visų dėmesys nukrypo…į ryžius. Mes šias kruopas taip pat nepelnytai nurašome. Suvalgę lėkštę sorų košės, gausime reikiamą kiekį krakmolo, daug baltymų, šiek tiek riebalų, ląstelienos ir gausybę vitaminų bei mineralų. Kokią konkrečią naudą atneša sorų kruopos?
- B grupės vitaminai teigiamai veikia atmintį, didina darbingumą;
- vitaminas B1 padeda atsikratyti nuovargio, nerimo depresijos;
- B2 atsakingas už grožio puoselėjimą (sveika oda, gyvybingi plaukai);
- B5 normalizuoja kraujo spaudimą;
- geležis svarbi normalios kraujotakos užtikrinimui;
- fluoras stiprina dantis;
- magnis suteikia energijos bei ištvermės;
- kalcis stiprina kaulinius audinius;
- kalio gausa gali padėti išspręsti širdies bei padidėjusio kraujospūdžio problemą bei sustiprinti kraujagyslių sieneles;
- sudėtyje esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai padeda organizmui apsivalyti nuo susikaupusių kenksmingų medžiagų;
- augaliniai aliejai skatina vitaminų A ir D įsisavinimą;
- teigiamai veikiama virškinimo sistema bei gerina kepenų funkciją;
- rekomenduojama kaip viena iš profilaktinių priemonių norint apsisaugoti nuo aterosklerozės;
- gali padėti atsikratyti papildomų kilogramų – sudėtyje yra medžiagų, stabdančių riebalų kaupimąsi.
Ar dar bereikia daugiau argumentų, norint jus paskatinti įtraukti sorų kruopas į savo mitybos racioną?
Kruopas reikia mokėti išsirinkti
Tuo, jog sorų kruopos nėra egzotika, galite įsitikinti užsukę į didesnį prekybos centrą – rinktis bus iš ko. Nesiorientuokite vien į kainą ar gamintojo vardą – yra kur kas svarbesnių kriterijų, lemiančių produkto kokybę.
Sorų kruopų rūšys:
- Neapdoroti grūdai. Šiuose yra daugiausia vitaminų bei mineralinių medžiagų, tačiau pastarųjų vartotojai baiminasi dėl ne itin reprezentatyvios išvaizdos bei kartaus skonio (šis panaikinamas kruopas kelis kartus perplovus vandeniu).
- Šlifuotos kruopos. Visiškai išvalytos sorų kruopos yra geltonesnės bei neturi blizgesio, greičiau išverda bei lengvai virškinamos.
- Smulkintos kruopos. Susmulkinti sorų branduoliai labai greitai suverda, tad tinka vartojimui, kai reikia kažką žaibiškai suvalgyti.
Spalva – pagrindinis kriterijus, naudojamas bandant įvertinti kruopų kokybę bei būsimos košės skonį. Kuo ryškesnė geltona spalva, tuo ir košė bus skanesnė. Norintiems išsivirti birią košę, rekomenduojamos tamsesnės spalvos, o skystesnę – šviesesnės kruopos.
Jei esate įpratę kruopų prisipirkti „į priekį“, su soromis to padaryti nepavyks – ilgiau pastovėjusios, šios įgyja nemalonų kartų poskonį (taupantieji gali bandyti šias „reanimuoti“ – nuplauti šaltu vandeniu bei po to nuplikyti karštu).
Viru viru košę…
Jei sorų kruopos jūsų virtuvėje – naujovė, neabejotinai pravers keli praktiniai patarimai, kaip paruošti skanią košę.
- kruopas prieš gaminimą būtina gerai nuplauti po šaltu vandeniu, vėliau užplikyti karštu, pasūdyti ir uždėti virti.
- verdant košę, puodas turi būti atidengtas, o atsiradusios putos nugraibomos.
- jei skundžiatės vidurių užkietėjimu (soros šį procesą gali dar paskatinti), tačiau norite išbandyti šias kruopas, košė turėtų būti verdama su pienu bei valgoma kartu su vaisiais.
- sorų košę galima paskaninti mėsa, dešrelėmis, bulvėmis, svogūnais, moliūgais ir kitomis daržovėmis, kiaušiniais, įpilti pieno bei grietinėlės.
- jei laikotės dietos, sorų košę virkite vandenyje, nenaudokite pieno ar kitų kaloringų priedų.