Grikiai – unikalus produktas
Išsiaiškinsime, kokia grikių nauda žmogaus organizmui, kokiais atvejais juos vartoti nerekomenduojama bei kaip taisyklingai juos pagaminti, kad būtų išsaugotos visos naudingosios jų savybės.
Pavadinimas grikiai, kurie taip pat priskiriami augalų vaisiams, apgaudinėja šio grūdo prigimtį, nes tai nėra grūdai, o pseudo grūdai. Tačiau nulupti grikių grūdai atrodo painiai panašūs į įprastus kviečių grūdus. Dėl didelio sudėtinių angliavandenių kiekio jie dažnai priskiriami prie nesmulkintų grūdų kategorijos. Ši nepretenzinga vienmetė žolė buvo atvežta iš Indijos. Kulinarijoje iš grikių kruopų išgaunami dribsniai bei miltai.
Grikių miltus deda į kepinius, blynus, makaronus. Kai kuriose šalyse valgomi net grikių lapai ir ūgliai. Naudingas grikių savybes lemia jų komponentai. Pagal cheminę sudėtį grikiai yra vertingas produktas, kuriame yra daug svarbių mikroelementų. Taip pat grikiuose yra mangano, molibdeno, kobalto, nikelio, titano, seleno, jodo, silicio, sieros ir kt. O taip pat daug vitaminų: A, D, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folio rūgštis), P (rutinas), PP (nikotino rūgštis).
Turtinga yra grikių aminorūgščių sudėtis. Juose iš karto yra visas nepakeičiamų aminorūgščių sąrašas (tų, kurios žmogaus organizme nesintetinamos, o gaunamos tik su maistu): triptofanas, treoninas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, fenilalaninas, valinas, histidinas. Net 100 g žalių grikiuose yra 330 kcal, baltymų – 12,6 g, riebalų – 3,3 g, angliavandenių – 57,1 g, maistinių skaidulų – 11,3 g.
Nepaisant šių grūdų naudos žmogaus organizmui, jų vartojimas turėtų būti racionalus, nes energetinė vertė yra gana didelė. Prie konkrečios ligos, būtinai pasikonsultuokite su dietologu ar mitybos specialistu, kuris įvertins grikių žalą ir naudą jūsų organizmui.
Kur dar ir kaip naudojamos naudingos grikių savybės
Grikių lukštas ir grūdų lukštas naudojami kaip hipoalerginis užpildas vaikų ortopedinėms pagalvėms ir čiužiniams. Grikių lapai ir žiedai yra farmacijos pramonės žaliava. Jie gamina unikalų vaistą – rutiną (vitaminą P). Liaudies medicinoje iš grikių žiedų ir lapų gaminamas vaistinis nuoviras arba užpilas.
Kuo grikiai naudingi organizmui?
Mitybos specialistai rekomenduoja grikius valgyti 2-3 kartus per savaitę įvairių sistemų ir organų ligų profilaktikai.
1. Nervų sistemos sutrikimai. Manoma, kad grikiai padeda pagerinti psichoemocinę būseną ir normalizuoja miegą. Šis poveikis pasiekiamas dėl jo sudėtyje esančio B grupės vitaminų, magnio, mangano ir aminorūgšties triptofano. Jie dalyvauja natūralioje neurotransmiterių serotonino ir dopamino gamyboje ir malšina skausmą. Šis produktas yra puikus magnio šaltinis (100 g javų yra 231 mg Mg), kuris labai svarbus nervų sistemos veiklai.
2. Virškinimo trakto sutrikimai. Netirpios grikiuose esančios maistinės skaidulos skatina žarnyno peristaltiką, skatina žarnyne gyvenančių naudingų mikroorganizmų augimą ir dauginimąsi. Organinės rūgštys kartu su magniu ir flavonoidais padeda gerinti tulžies susidarymą ir tulžies sekreciją, skatina kasos sulčių gamybą. O fosfolipidai ir aminorūgštys padeda apsaugoti kepenis. Tirpios maistinės skaidulos suriša tulžies rūgštis ir natūraliai pašalina jas iš organizmo, taip sumažindamos cholesterolio kiekį kraujyje, o tai itin svarbu širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
3. Skeleto ir raumenų sistemos ligos. Grikių grūduose yra daug mineralinių medžiagų, kurios padeda stiprinti kaulų ir raiščių sistemą. Tai kalcis, fosforas, silicis, varis, siera, cinkas. Be to, kai kurios medžiagos turi regeneruojantį poveikį. Tai karotinoidai, flavonoidai, vitaminas E.
4. Anemija. Tai organizmo būklė, kai sumažėja hemoglobino kiekis kraujyje. Grikiuose esanti geležis (6,7 mg 100 g), B grupės vitaminai, rutinas, manganas padeda išvengti geležies trūkumo ir B12 stokos anemijos. Nepaisant to, kad iš gyvulinės kilmės produktų geležis pasisavinama efektyviau, visada atsiminkite taisyklę „kuo įvairesnė mityba, tuo geriau“.
5. Odos, plaukų ir nagų būklės gerinimas. Vitaminai, mikroelementai, rutinas skatina natūralią kolageno sintezę.
6. Imuniteto stiprinimas, detoksikacija. Peršalimo ligų laikotarpiu, po ligos, pravartu mitybą papildyti grikiais. Įvairiomis formomis jis įtrauktas į gydomąsias dietas.
7. Grikiai padeda išvalyti organizmą nuo kenksmingų medžiagų, turi antioksidacinį poveikį, didina organizmo atsparumą.
8. Cukraus kiekio kraujyje kontrolė. B grupės vitaminai, fosfolipidai, aminorūgštys metioninas, argininas ir treoninas padeda pagerinti lipidų apykaitą ir neleidžia susidaryti riebalinėms sankaupoms. Grikiai yra atsparaus krakmolo (to, kuris žarnyne nevirsta gliukoze) ir sudėtinių angliavandenių šaltinis.
Jie sukuria ilgalaikį sotumo jausmą. Grikiai yra geras skaidulų šaltinis, turintis žemą / vidutinį glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad daugumai žmonių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, grikius vartoti saugu. Kasos apkrova nedidėja. Be to, vėlgi, reikia pastebėti, kad grikiuose yra sudėtinių angliavandenių, todėl jie pamažu kelia ir mažina cukraus kiekį, todėl ilgiau jaučiamės žvalūs ir sotūs, nekyla pagunda persivalgyti. Antsvoris yra nutukimo, širdies ir kraujagyslių bei raumenų ir kaulų sistemos ligų rizikos veiksnys.
Grikių nauda vyrams
Grikiai padeda palaikyti vyrų fizinį aktyvumą, didina ištvermę, ugdo raumenų masę. Kalis, magnis, fosforas, kalcis ir vitaminas E, kurie yra grikių grūdų dalis, prisideda prie kūno raumenų gerinimo. Grikiuose esanti aminorūgštis skatina raumenų baltymų sintezę ir taip pat padeda sumažinti kūno riebalus. Grikiai teigiamai veikia kraujotaką, stiprina kraujagysles ir širdį. Antioksidacinės savybės apsaugo vyrus nuo reprodukcinės sistemos ligų.
Grikių nauda moterims
Pats antioksidantų ir mikroelementų buvimas kompozicijoje padeda pagerinti plaukų ir odos būklę. Be to, grikiai gali užkirsti kelią venų varikozei ir sustiprinti kaulinį audinį. Jis turi teigiamą poveikį reprodukcinei sistemai. Taip pat rekomenduojama jį naudoti esant hormoniniams sutrikimams. Su amžiumi moters organizme kiaušidžių hormoninė funkcija mažėja. Grikiai yra geras fitoestrogenų šaltinis, gali iš dalies kompensuoti moteriškų lytinių hormonų trūkumą ir taip pagerinti savijautą.
Grikių nauda ir žala vyresnio amžiaus žmonėms
Ypatingas dėmesys senatvėje turėtų būti skiriamas širdies ir kraujagyslių būklei. Komponentas rutinas (vitaminas P) veikia kaip kraujagyslių sienelę stiprinanti priemonė, geležis padeda normalizuoti hemoglobino kiekį, kalis palaiko širdies veiklą. Taip pat reikia stebėti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Reguliarus grikių košės vartojimas padeda išlaikyti šių kraujo parametrų pusiausvyrą. Ar grikiai tinka skaudantiems sąnariams? Tikrai taip. Grūduose esantis cinkas ir selenas gerai veikia kaulų ir sąnarių audinius, kurie su amžiumi deformuojasi. O rutinas padeda formuotis kolagenui. Tačiau grikių košę reikia valgyti be aliejaus ir cukraus. Tada virtų grikių nauda bus maksimali. Grikius reikia valgyti atsargiai tiems, kurie serga lėtinėmis inkstų ligomis. Ir, žinoma, šis produktas turėtų būti ribojamas dietoje, kaip nurodo gydantis gydytojas, jei yra kokių nors komplikacijų.
Grikių nauda sportininkams ir norintiems numesti svorį
Grikiai, kaip ir kiti grūdai, turi gana daug kalorijų (330 kcal 100 g). Tačiau, nepaisant to, jie laikomi „sportiniu“ ir dietiniu produktu. Palyginti su kitais grūdais, grikiuose yra mažai riebalų ir angliavandenių, o baltymų – palyginti daug. Dėl to, remiantis sveikos gyvensenos žmonių atsiliepimais, grikiai yra tikras super maistas. Daugelis sportininkų renkasi šį produktą raumenų „džiovinimui“, kai nori atsikratyti riebalų masės neprarandant raumenų.
Dėl sudėtyje esančių polinesočiųjų riebalų grikiai yra naudingi sportuojant ir metant svorį. Vartoti grikius kiekvieną dieną, nerekomenduojama. Mono dietos kelia pavojų sveikatai. Kodėl nepaisoma kitų mitybos komponentų? Tai neprotinga ir netgi žalinga. Raumenims vystytis, be augalinių baltymų, reikalingi gyvuliniai baltymai, kurių galima gauti iš mėsos ir žuvies. Daržovėse ir vaisiuose taip pat gausu angliavandenių, skaidulų, mineralų ir vitaminų. Asmens, kuris stebi savo sveikatą, mityba turėtų būti visavertė ir subalansuota.
Baltųjų, žaliųjų ir rudųjų grikių nauda
Pirmiausia išsiaiškinkime, kuo skiriasi žalieji, baltieji ir rudieji grikiai. Tai paprasta. Žalieji grikiai – tai termiškai neapdorotas grikių grūdas. Pagrindinis baltųjų grikių skirtumas yra tas, kad prieš džiovinimą jie trumpai pakaitinami garuose. Rudieji grikiai, be kepimo garuose, dar kepami, todėl jų spalva intensyvesnė. Žalių grikių nauda kraujagyslėms didesnė. Rutino kiekis jame didesnis, būtent tai vertingiausias augalinis junginys, padedantis stiprinti kraujagyslių ir kapiliarų tinklą.
Jų apvalkalas turi 17 kartų daugiau rutinos nei šerdis. Būtent jis suteikia grikiams žalią spalvą. Kruopas termiškai apdorojant grikių lukštas patamsėja ir netenka rutino. Todėl naudingosios baltųjų grikių savybės bus didesnės nei rudųjų, bet mažesnės nei žaliųjų. Ar kepti grikiai sveika? Žinoma taip. Mineraline, vitaminine sudėtimi, maistine verte rudos kruopos niekuo nesiskiria nuo žaliųjų. Ypač jei košę verdate iš grikių (taikoma termiškai apdoroti). Kaip teisingai virti grikius, kad būtų galima maksimaliai išsaugoti visus naudingus elementus, mes jums pasakysime toliau.
Kaip tinkamai išsirinkti grikius?
Parduotuvėse galite rasti platų šių grūdų asortimentą:
- nemaltus – pilno grūdo;
- susmulkintus grikius, kurie greitai išverda ir tinka troškiniams gaminti;
- dribsniai – suploti grikių branduoliai, naudojami greitam kūdikių košės paruošimui
Kaip tinkamai paruošti grikius, kad maksimaliai iš jų gauti naudos?
- Garinimas. Žinoma, pats naudingiausias yra minimaliai apdorotas produktas, kuriame yra visi mikro ir makro elementai. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį į garinimo vandenyje ar piene būdą. Grūdai užpilami karštu skysčiu ir paliekami pusantros valandos, kol visiškai atvės. Galite pabandyti virti grikius su kefyru. Norėdami tai padaryti, žali nuplauti grūdai užplikomi verdančiu vandeniu, vanduo nupilamas ir per naktį užpilamas kefyru. Ryte sveiki pusryčiai yra paruošti. Pagal skonį galite pagardinti bet kokiais vaisiais ar uogomis.
- Mirkymas (po to trumpai užvirinama). Nuplautus grūdus sudėkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu santykiu 1:1. Kambario temperatūroje mirkytos kruopos išbrinksta, kuriuose lieka visos maistines medžiagos. Išmirkę grikius, įpilkite dar šiek tiek vandens ir keletą minučių pavirkite, pagardinkite druska. Šis garnyras idealiai tinka prie mėsos, žuvies, vištienos, grybų ir daržovių.
- Virimas. Tam, kad grikiai neprarastų visų naudingų savybių, juos reikia virti ne ilgiau kaip 20 minučių. Ir geriau šį laiką sumažinti iki 5-10 minučių, o tada išjungti ugnį ir uždengti puodą dangčiu, apvynioti rankšluosčiu.
- Kepimas. Kepti grikiai naudingumu nusileidžia virtiems grikiams. Kepant reikia daug aliejaus, o tai padidina grikių kaloringumą, bei kepimas yra ilgalaikis apdorojimas aukštoje temperatūroje. Šis gaminimo būdas sukels mikroelementų ir baltymų praradimą.
- Kepiniams. Žinoma, į tešlą įmaišius grikių miltų, skonis tampa aitresnis, o aromatas – pikantiškesnis. Bet vis tiek, ilgai termiškai apdorojant, prarandami naudingi elementai. Taip pat dėl didelio cukraus ir riebalų kiekio produktuose toks maistas nėra naudingas ir sveikas. Nerekomenduojama dažnai valgyti tokių patiekalų.
Kam ir kuo gali būti žalingi grikiai?
Neturėtumėte piktnaudžiauti šiuo produktu, nes yra tam tikrų apribojimų. Pavyzdžiui, jei turite polinkį į vidurių užkietėjimą ir vidurių pūtimą, nerekomenduojama vartoti daug skaidulų dėl galimo diskomforto ir pilvo pūtimo. Bet tai taikoma tik grikiams. Žmonėms, kuriems yra sutrikusi inkstų funkcija , nerekomenduojama valgyti grikius dažniau nei 1-2 kartus per savaitę. Grikiai ir grikių miltai yra hipoalergiški produktai, todėl dažnai įtraukiami į gydomąją dietą. Tačiau maisto alerginė reakcija į šį produktą vis tiek galima.
Grikių netoleravimo požymiai:
- odos išbėrimas, niežulys, patinimas;
- pykinimas, vėmimas, viduriavimas.
Jei atsirado alergiją, turite kreiptis į gydytoją dėl tolesnio gydymo ir stebėjimo. Greičiausiai reikės išsitirti dėl alergenų arba atlikti alergijos tyrimus. Grikių patiekalai šiuo laikotarpiu gali būti draudžiami.