Naujienos

Bolivinė balanda (kynva) – rimtas konkurentas grūdinėms kultūroms virtuvėje

bolivinė balanda

Bolivinė balanda – vienas tų produktų, kuris neabejotinai turėtų papildyti maisto atsargas asmenų, skiriančių pakankamai dėmesio sveikai ir subalansuotai mitybai, lentynose. Ekologijos idėjoms vis labiau įsitvirtinant, pastarosios, dar žinomos kaip kynva, ilgai ieškoti nereikia: ši pardavinėjama ne tik ekologiškų produktų krautuvėlėse, bet ir kiekviename didesniame prekybos centre.

Kur slypi bolivinės balandos populiarumas?

Pastarosios sudėtyje bei suderinamumu su žmogaus poreikiais mitybos atžvilgiu. Juokaujama, jog bolivinių balandų sėklų pakelyje telpa pienas, kiaušinis, bulvės bei duona: šiame augale randama visų maistingųjų medžiagų, kuriais gausūs įvardinti produktai. Produkto sudėtis naudingumu abejoti neleidžia: 55% angliavandenių, iki 18% baltymų, iki 8% riebalų, 3% mineralų, 14% skaidulinių medžiagų, 10% vandens.

Šis lengvai virškinamas bei puikiai pasisavinamas augalas išsiskiria idealiu aminorūgščių santykių, turi daug kalcio bei geležies. Bolivinė balanda visa galva lenkia mums žinomus kviečius, ryžius bei miežius: pastarojoje gerokai daugiau ląstelienos, folio rūgšties, riboflavino, angliavandenių.  Beje, bolivinė balanda nėra grūdinė kultūra, tačiau maistiniu požiūriu dėl savo sudėties pastarajai dažniausiai priskiriama.

Be visiems puikiai žinomo vitamino D, B grupės vitaminų, fosforo, mangano, vario, magnio, geležies, kalcio, kalio bei eilės kitų mikroelementų, kynvoje randama retų, tačiau organizmui itin naudingų medžiagų. Viena jų – aminorūgštis lizinas. Tai – organizmui būtina, tačiau natūraliai kūno negaminama medžiaga, susijusi su hormonų sistemos veikla bei įvairių fermentų gamyba, dalyvaujanti organizmo audinių atsinaujinimo procese ir, pasak mokslininkų, prisidedanti prie kovos su agresyviomis vėžinėmis ląstelėmis. Ši sudėtinė dalis susijusi su kalcio pasisavinimo skatinimu, tad sąlygoja geresnę kaulų, dantų bei plaukų būklę. Lizino trūkumo organizme požymiai – nusilpęs  imunitetas, nuovargis, dirglumas, koordinacijos sutrikimas.

Kas turėtų įtraukti bolivinę balandą į mitybos racioną?

Kiekvienas sąmoningas žmogus, suvokiantis maisto įtaką sveikatai ir nenorintis „kimšti“ į savo tuščių beverčių kalorijų. Atsižvelgiant į bolivinės balandos sudėtį bei šios įtaką organizmui, išskiriamos kelios žmonių grupės, kurių racione šis augalas, rekomenduojama, turėtų „griežti pirmuoju smuiku“:

diabetu sergantieji. Bolivinė balanda, priešingai nei daugelis kitų grūdinių kultūrų, turi itin žemą glikemijos indeksą, tad nesukelia  cukraus kiekio kraujyje šuolių bei su tuo susijusių negalavimų.

siekiantys numesti svorio. Bolivinėse balandose galima rasti daugumą organizmui reikalingų medžiagų, sėklos suteikia greitą bei ilgai išliekantį sotumo jausmą. Tad tai – vienas idealiausių produktų besilaikantiems subalansuotos, organizmo nealinančios dietos.

glitimo netoleruojantys. Kynva – vienas iš nedaugelio produktų, sudėtyje neturintis glitimo, tad puikiai tinkamas asmenims, kuriems pasireiškia alerginės reakcijos pastarajam.

įvairiomis lėtinėmis ligomis sergantiesiems. Širdies bei kraujagyslių ligos, migrena, onkologiniai susirgimai: įtraukus į savo meniu šį produktą, organizmas gaus visų reikiamų medžiagų ir, tikėtina, pastarasis taps reikšminga kompleksinio gydymo dalimi bei stipria prevencine priemone prieš minėtus negalavimus.

Kaip bolivinė balanda „prijaukinama“ virtuvėje?

Tai – itin paprastai ir greitai paruošiamas produktas, galintis būti vartojamas ir vienas (košė, garnyras vietoje ryžių, makaronų), ir kaip sudėtinė įvairių patiekalų dalis. Jei įprastai sveikas maistas siejasi su ne itin skaniais produktais, tai bolivinė balanda, derinant pastarąją su atitinkamais priedais (vaisiai, riešutai, medus), gali tapti puikiu desertu.

Prieš ruošiat vieną ar kitą patiekalą iš kynvos, svarbu tinkamas pastarosios apdirbimas: sėklos perplaunamos (tai būtina, norint pašalinti kartoką skonį turinčią audinio luobelę) ir, pripylus vandens santykiu 1:2, verdama maždaug 15 min. Norint išraiškingesnio skonio, prieš virimą bolivinės balandos sėklos gali būti papildomai apkepinamos.

Nepamirškime, jog, remiantis ajurvedos nuostatomis, esame tas, ką valgome. Pasistenkime savo racioną pripildyti kuo įvairesnių, sveikesnių produktų.