Avižos: stebuklinga galia paprastame produkte
Rytinė mankšta, šviežiai spaustos sultys ir dubenėlis avižinės košės – vienas iš idealaus ryto scenarijų tiems, kurie nori “pasikrauti” energijos dienos darbams bei prisidėti prie bendros sveikatos būklės gerinimo. Svarbus komponentas minėtame “trio” – avižos. Tai – maisto produktas, dėl savo sudėties įvardijamas kaip vienas tinkamiausių žmogaus mitybai.
Dubenėlis avižinės košės: kokiomis medžiagomis praturtiname savo organizmą?
Avižų “stiprybė” slypi produkto cheminėje sudėtyje: produkte gausu vitaminų, mineralų bei maisto medžiagų, reikalingų gerai sveikatai bei savijautai užtikrinti. Šis produktas turtingas baltymų, angliavandenių bei ląstelienos (suvalgę košę, išvirtą iš trijų ketvirtadalių avižinių dribsnių, gauname rekomenduojamą ląstelienos paros normą), gausu vitaminų P, B1, B2, B6, E, A, K, kalio, magnio, mangano, cinko, fosforo, chromo, geležies, kobalto, jodo, fluoro, sieros, nikelio, titnago ir kitų naudingų medžiagų. Vienas produktas – beveik visa periodinė elementų lentelė!
Avižos – geros sveikatos užtikrinimui bei įvairių ligų prevencijai
Faktas, jog avižos – maistas sveikatai, nėra šiuolaikinės medicinos atradimas – jau garsusis Hipokratas skatino avižinius produktus įtraukti į savo racioną. Pradedant gražiais plaukais ir baigiant onkologinių susirgimų prevencija – toks platus spektras sričių, kurias teigiamai veikia avižų vartojimas.
Organizmo valymui.
Avižos padeda pašalinti organizmą nuodijančius toksinus – šlakus, alkoholio ir medikamentų likučius bei kitas “šiukšles”. Organizmo išvalymas nuo teršalų garantuoja ne tik geresnę savijautą, bet ir akivaizdžiai gražesnę, švaresnę odą.
Žarnyno veiklos gerinimui.
Žmonėms, kuriuos vargina virškinimo sistemos sutrikimai, rekomenduojama įtraukti avižas į kasdienį racioną – skrandžio sienelės padengiamos sluoksniu, apsaugančiu nuo cheminės ir mechaninės žalos. Avižos taip pat mažina pilvo skausmą bei pūtimą, padeda kovoti su vidurių užkietėjimu ar viduriavimu.
Svorio mažinimui.
Avižos rekomenduojamos žmonėms, besilaikantiems dietų: stiklinėje avižų yra vos 130 kcal (ir gausybė vitaminų bei mineralų!). Šis produktas garantuoja ilgesnį sotumo jausmą, greitina medžiagų bei riebalų apykaitą – “prisijaukinti” avižas tikrai apsimoka!
Gliukozės kiekio normalizavimui ir cholesterolio kontrolei.
Avižų sudėtyje esanti skaidulinė medžiaga beta gliukenas mažina blogojo cholesterolio bei cukraus kiekį kraujuje. Avižos ne tik palaiko normalią sergančiųjų diabetu savijautą, bet ir mažina šios ligos atsiradimo tikimybę.
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai.
Reguliariai valgomos avižos bei jų gaminiai sumažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Onkologinių ligų prevencijai.
Vėžys – neabejotinai daugiausia sumaišties į gyvenimą atnešanti bei labiausiai bauginanti diagnozė. Avižos yra viena iš rekomenduojamų prevencinių priemonių, skirtų norint apsisaugoti nuo storosios žarnos, krūties ar kitų vėžio formų.
Imuninės sistemos stiprinimui.
Beta gliukanas prisideda prie didesnio organizmo atsparumo prieš bakterijų, virusų ir mikrobų pavojų.
Kraujo spaudimo kontrolei.
Vaistai, mažinantys kraujospūdį – ne vienintelė pagalba hipertenzija sergantiesiems. Avižos – ne ką mažiau efektyvi alternatyva.
Protinės veiklos gerinimui.
Atlikti moksliniai tyrimai byloja, jog reguliarus avižų vartojimas teigiamai veikia žmogaus protinę sistemą, nepriklausomai nuo pastarojo amžiaus.
Išvaizdos puoselėjimui.
Avižos – vaistas ne tik nuo visų ligų, bet ir efektyvi grožio puoselėjimo priemonė. Patarimas moterims: jei norite džiaugtis spindinčiais plaukais, lygia veido oda, sveikais dantimis bei stipriais nagais – nepurkštaukite, žiūrėdamos į ant stalo pastatytą avižinės košės lėkštę. Avižos gali būti vartojamos ne tik kaip maistas (košė, nuoviras, antpilas ir panašiai), bet ir išorinė kosmetikos priemonė, pavyzdžiui valomoji veido kaukė.
Avižos – nebrangus ir kiekviename prekybos centre įsigyti siūlomas produktas, o jo nauda – neišmatuojama. Ar pasinaudosime lengvai prieinama galimybe puoselėti savo sveikatą, priklauso nuo mūsų pasirinkimo.